lördag 25 september 2010

Slaget om Årstafältet

Än finns tid att backa när det gäller hårdexploateringen av Årstafältet. Om Moderaterna menar allvar med att även bygga hyresrätter. Om Moderaterna menar allvar med att även hemlösa, ungdomar och låginkomsttagare ska ha rätt till en egen bostad.

Än finns tid att säga ja till en ekologisk landskapspark på Årstafältet, utifrån tidigare planer och med hänsyn till en försiktig bebyggelse vid fältets kanter. På Årstalänkens hårdgjorda yta, längs de hårdgjorda markerna mellan Årsta och Östberga, längs sluttningarna mot Östberga samt på en överdäckad Huddingeväg.

På måndag fattas nämligen inriktningsbeslut om att bygga på Årstafältet. Enligt DN Stockholm säger Joakim Larsson (M) att de ekonomiska kalkylerna är väldigt osäkra och att det kan kosta mycket mer än de beräknade 3,6 miljarder kronorna.

Till samma slutsats har vänsterpartiet kommit, det kommer att bli så dyrt att bygga enligt de borgerliga planerna att det bara blir bostadsrätter och enstaka svindyra hyresrätter. Detta gagnar inte hemlösa, ungdomar och låginkomstagare och inte heller de som vill flytta till Stockholm men saknar pengar i ryggsäcken.

Årstafältet har under borgerligt styre de senaste fyra åren alltmer kommit att omgärdas av bostadsrätter, från utförsäljningen av allmännyttan i Östberga och Årsta till nybebyggelsen i Årsta som domineras av bostadsrätter. På så sätt bygger man effektivt bort allas rätt till bostad oavsett inkomst och förmögenhet.

Ska vi ha en stad för alla måste den borgerliga majoritetens planer för Årstafältet stoppas och ersättas med ett helt nytt uppdrag som innebär att merparten av de bostäder som ska byggas vid fältet blir hyresrätter till rimliga hyror och att vi förverkligar en landsskapspark. För vi ska inte bara bo, utan också leva!

Inga kommentarer: