måndag 9 augusti 2010

Skärp insatserna mot mutor och bestickning

Ser att Peter Wolodarski i söndagens DN tog upp tystnaden kring mut- och bestickningsproblematiken i samband med Victorias och Daniels bröllopsresa, där miljardären Bertil Hult bjöd på en lyxresa av sällan skådat slag.

Skrev om det på bloggen 1 augusti "Kungahuset gör bort sig igen" Här måste vi rödgröna komma med vassa förslag, ökade resurser, ökat skydd för visslare, kanske bättre lagstiftning även på andra punkter.

Vänsterpartiet i Stockholm stadshus har i vår budgetreservation för 2010 en nollvision mot oseriösa företag som driver verksamhet med skattepengar eller för sin verksamhet är beroende av kommunala tillstånd. Bland annat ville vi ha insatser mot otillåten påverkan gentemot tjänstemän.

Förra året la vi också förslag i kommunstyrelsen om att säkra att anställda inte drabbas av repressalier när de använder sin grundlagsskyddade rättighet att ”vissla”. Vi föreslåg en offentlig hearing, dit forskare, ”visslare”, politiker, medborgare, brukare, chefer och medarbetare inbjuds för att inspireras.

Stadens ledning måste visa de anställda att det är bra och utvecklande för våra verksamheter med kritiskt tänkande och civilkurage hos de anställda. Tyvärr biföll inte borgarna den viktiga skrivelsen av Ann-Margarethe Livh.

1 kommentar:

Anonym sa...

Gåvan är högst olämplig då Bertil Hult självklart åtnjuter gentjänster från kronprinsessan. Tex. delar Victoria varje år ut "Bertil Hults pris" (www.bertilhultspris.se), gå in på hemsidan under "Vinnare" så kan ni se Victoria posera på nästan alla bilder fr.o.m. 2003.

Jag vet av erfarenhet att det finns väldigt många föreningar och stipendier som ansöker om att kungahuset ska närvara vid just deras cermonier, men det är väldigt svårt att få dit de kungliga, om man inte bjuder dem på miljongåvor dvs... Om jag startade en årlig prisutdelning (Kalles pris låt säga) till ett välgörande ändamål kulle jag ha väldigt svårt att få dit Victoria som säkert får tusentals liknande tillfrågningar årligen.