onsdag 18 augusti 2010

Möte med medborgare

Varit hemma ett par timmar och skapat ordning och reda i valplaneringen, och nu några rader på bloggen om kvällens områdesmöte i Högdalen. Trots att regnet lurade bakom molnen hade ganska många kommit till Bäckahagens skola, och det frågor som folk tog upp handlade nästan bara om stadsmiljöfrågor.

Det var otillgängliga trottoarkanter, för små papperskorgar, nedskräpning, vandalisering, sönderkörda vägbulor och bilar som kör upp på trottoarerna i mycket höga hastigheter nära en förskola, oro för förseningar med ersättningsbussarna för tunnelbanan när den stängs av i vår, önskemål om förlängning av t-banan till Älvsjö, avsaknad av konstgräs på Rågsveds bollplan och översvämmade dagvattenbrunar i parkerna.

Förutom frågor från allmänheten hade tjänstemän från centrala förvaltningar kommit och informerat om nyheter i byggnation, trafik och idrott. En del matnyttigt kom fram, till exempel att arbetet med program för stråket Högdalen-Farsta hade börjat - det är något att hålla ögonen på, eftersom det bland annat kan innebära förslag om bostäder på Bråtegränd, något som vänsterpartiet har gått emot. Samråd planeras till våren 2010, Vi fick också veta att den nya översiktsplanen är överklagad, och alltså inte gäller än.

Skateparken i Högdalstriangeln får kosta 30 mnkr och inte mera, det räcker till tre banor - bowlride, ditch och flatland - och är tänkt att invigas nästa höst. Frågan är om det blir den internationella skatepark som skejtarna drömt om, den som var tänkt att ligga på Högdalstoppen?

Trafikkontoret arbetar med att jämna ut skötseln av gator och torg mellan innerstad och förort fick vi veta, och det är ju bra men så trist att alltid förorterna ska komma sist. Nu försöker man nollställa söderort från klotter, med pengar från söderortsvisionen, men det är bara detta år. Valfläsk???

Områdetsmötet visade att det finns ett kanske uppdämt behov hos folk att ta upp framförallt stadsmiljöfrågor, det fanns exempel på folk som verkade hade stångats blodiga med centralbyråkrater i åratal och inte förrän stadsdelen hade ett offentligt möte i deras egen stadsdel kom de.

För mig är det ett tecken på att vi behöver stadsdelsnämnderna, och mindre sådaan, för att folk ska ha en kanal i sitt närområde att gå till när de inte känner att deras oro blir tagen på allvar. Då behövs lokaldemokratin mer än någonsin.

Inga kommentarer: