torsdag 29 juli 2010

Rösta rödgrönt i Stockholm - för demokratins skull!

Anna Gustafsson, SvD skriver idag att lokalpolitiker som inte känns igen av medborgarna hotar demokratin. Hon lyfter medias roll, där den lokala bevakningen har dragits ner och säger att stockholmspolitikerna riskerar att försvinna i mediabruset och blandas ihop med nationella politiker.

I Stockholms stad finns också väldigt få politiker i fullmäktige - 1247 stockholmare per folkvald - jämför med snittet i landet - 179 invånare per folkvald.

Till den negativa lokaldemokratiska utvecklingen har borgarna bidragit genom att vid upprepade tillfällen slå ihop antalet stadsdelsnämnder. Jag tror att det var 24 stadsdelsnämnder när vi startade och idag är vi nere i 14. Därmed har antalet lokalpolitiker på stadsdelsnivå minskat väsentligt.

Den stadsdelsnämnd som jag sitter i, Enskede-Årsta-Vantör, har varit tre nämnder och är nu en enda, med uppåt 85 tusen invånare. Som ledamot av ett litet parti (som ska bli större!) är det svårt att tillsammans med min ersättare ha den täta kontakt med medborgarna som vi verkligen vill ha.

Om borgarna fortsätter att ha makten befarar jag en ännu större nedmontering av lokaldemokratin. Det ryktas om regioner och tillsammans med utförsäljningen av förskolor, äldreomsorg och gruppbostäder behövs snart inga lokalpolitiker i stan!

Låt oss slippa den odemokratiska utvecklingen. Rösta fram ett rödgrönt styre i Stadshuset.

Inga kommentarer: