torsdag 1 juli 2010

Privatiseringens vanvett

Nås av mycket oroande nyheter i mejlen. Personal på ett av våra korttidshem som tagits över av det vinstdrivande Attendo går tillbaka till kommunen.

Föräldrarna är oerhört oroande, kontinuiteten för deras barn försvinner helt. De kände tryggheten med kommunen, de ville inte ha någon "mångfald" utan bara ha kvar tryggheten med den personal som funnits länge och fungerade jättebra.

Allt detta elände bara för att borgarna till varje pris skulle konkurrensutsätta varenda verksamhet som de bara kunde. Fy sjutton vilken omänsklig politik. När högerns privatiseringsiver går in går vettet ut.

Låt oss rösta borta högernpolitiken i valet den 19 september.

4 kommentarer:

Nils sa...

Men det är väl värre än brist på vett. En högerregering gör vad kapitalet vill och måste göra, expandera, ta sig in på ständigt nya områden och upprätta nya marknader. Att mänskliga hänsyn skjuts undan för kapitalets logik är helt i sin ordning, dvs den rådande ordningen.

Rosa sa...

Visst har du rätt, det är en medveten politik, dock vanvettig utifrån syftet med verksamheten. En del borgare tror dock på fullaste allvar att deras politik faktiskt är bra för människornas behov, men de har ju skygglappar.

Nils sa...

Ja sådan är ideologin, kapitalismen skulle inte fungera om inte såväl kapitalister som borgerliga politiker för sig själva kunde rättfärdiga sina handlingar. Samtidigt är det märkligt att det är möjligt. Bloggen Skumrask ställer frågan om någon kan ge något exempel på verksamhet som blivit bättre av att privatiseras.

Och ändå: tandvården, apoteken, bilprovningen - borgarna har bråttom före valet. När det uttrycktes farhågor att de nya bilprovnings-"aktörerna" (som förväntas fördubbla priserna) bara skulle söka sig till tätorter svarade en av "aktörerna" enligt DN: "vi har skaffat oss en bild av var vi tycker att det är intressant att vara och det är på ganska många ställen i Sverige". Tja, det finns väl många tätorter. VARFÖR är det då inte fler som ifrågasätter att kapitalets uppfattningar om vad som är "intressant" ska få avgöra människors villkor?

Rosa sa...

Bra fråga som Skumrask ställer. Vad jag vet finns ingen utvärdering eller forskning som visar att verksamheter som helhet blivit bättre av en privatisering. Däremot finns givetvis enstaka exempel på förbättringar av enskilda verksamhter, men inget säger att det är privatiseringen i sig som är avgörande. Det kan mycket väl handla om andra faktorer.