fredag 9 juli 2010

Nynazismens fula tryne

"Nazister smög sig in på folkfest" skrev Norran igår torsdag den 8 juli. Det var Svenska motståndsrörelsen, SMR, som hade bokbord med Hitlers Mein Kampf på Burträsk marknad. SMR är en militant nynazistisk organisation men tack och lov har de inte många medlemmar. Våldsbrott är vanliga bland de aktiva.

Huvudarrangörerna Burträsk hockey försökte få bort nazisterna, men de hänvisade till avtalet som de hade. Nästa år kommer arrangörerna att skriva om kontrakten så att de ska kunna avhysa icke demokratiska organisationer.

Enligt Norran anser Justitiekanslern att det kan vara hets mot folkgrupp. Böckerna är tydligen fotograferade av polien men inte beslagtagna och inga gripanden har heller gjorts, vilket Kenny Hjälte på tidskriften Expo är kritisk mot.

Tack och lov reagerade både marknadsbesökare, marknadsknallar och arrangörer på nynazisternas bokbord, som bokats av en privatperson. Säkert försöker SMR och liknande organisationer komma in på fler sommarmarknader i landet.

Vad det här visar är att kampen mot främlingsfientlighet och rasism måste föras varje dag, av var och en av oss, varhelst den uppträder. För det handlar om människorvärde.

Inga kommentarer: