torsdag 22 juli 2010

Lästips för alliansen

En klokbok verkar det vara, Bengt Göranssons Tankar om politik, Ersatz förlag, 2010, som recenserades i Västerbottens Folkblad den 6 juli. Sökande och eftertanke hyllas framför snabba belust. Demokrati måste få ta tid. Alliansen borde verkligen läsa Göranssons bok, så många ogenomtänkta försämringar i socialförsäkringarna och nu senast i antagningen till högskolorna som de har hastat fram!

Om frihet och valfrihet säger Göransson: "Valfriheten privatiserar; jag väljer för mig, du för dig och om du väljer fel är det din ensak. Friheten är däremot oändlig och har bara en enda men mycket viktig begränsning: man får inte hindra andra att röra sig på samma fält som jag. Friheten kommer därför att i motsats till valfriheten socialisera, den förutsätter gemenskap, respekt för andra och blir inte möjlig i ojämlika samhällen."

Göransson kritiserar också kundbegreppet och menar att affärer och politik inte ska blandas ihop som det görs i alliansens Sverige. När medborgaren reduceras till skattebetalare och kund öppnas för en osocial samhällssyn. Det är inte samma sak att byta äldreboende och förskola som att byta en felaktig sko eller gammal sylt.

Inga kommentarer: