måndag 5 juli 2010

Högerns Vi och dom-politik

Rödgröna måste slå hål på moderaternas pratpolitik, som mejslats ut av högerns PR-byråer, allt i syfte att få vanligt folk att rösta borgerligt. I motsats till Fredrik Reinfeldts fräcka påståenden på gårdagens DN-debatt, står hans politik inte för allmänintresset utan för att vända människor mot varandra, vi mot dom.

Moderater byter fot som fotbollslirare när de pratar politik, men deras praktiserade politik är högerns vanliga. När de fattar att folk oroar sig för jobben börjar de prata arbetslinje, men inför jobbskatteavdrag som gynnar högavlönade och försämrad a-kassa som missgynnar arbetslösa. Som om det ger nya jobb.

Den skatteklyfta som borgarna skapat mellan pensionärer och förvärvsarbetande är inget annat än ett pensionsskattepåslag, som ställer yngre som arbetar mot äldre som byggt landet. Men det låter inte bra, så det låtsas man inte om. Inte förrän nu, när det vankas val och pensionärernas röster är guld värda.

När de fattar att folk gärna betalar skatt för välfärd börjar de prata välfärdens kärna, fast de i praktiken sänkt skatterna och det allra mest för de som tjänar mest och de rikaste. För att maskera försämringen av sjukförsäkringen, skapas falska motsättningar mellan de som "jobbar" och de som går på "bidrag".

Föraktet för svaga lyser igenom den borgerliga praktiken och det döljs inte heller i retoriken. Arbetslinjen ställs mot bidragslinjen på ett obehagligt sätt, för att maskera ökad ojämlikhet, otrygghet och ojämställdhet.

När borgarna kallar rödgrönas rättvisare välfärd för skattechock, är det viktigt att de får förklara vem som blir chockad. För inte är det vårdbiträdet som får billigare och högre a-kassa, slipper stupstocken i sjukförsäkringen eller den ensamma mamman som får heltidsjobb och nattis för sina barn under skiftjobbet.

När Reinfeldt skriver om "vanligt folk i vanliga yrken" som om han stod för deras intressen, är han oärlig. För det som har präglat det borgerliga styret är en hämningslös utförsäljning av vanligt folks gemensamma egendom, under täckmantel av valfrihet. Denna politik har berikat ett fåtal personer och riskkapitalföretag som lägger under sig allt mer av vård, omsorg och skola, inte de som känner sig osedda.

Sanningen är den att vanligt folk blir fattigare, otryggare, i Fredrik Reinfeldts Sverige.

Inga kommentarer: