tisdag 6 juli 2010

Bostäder är en viktig valfråga

Fick inbjudan som stadsdelspolitiker från Hyresgästföreningen Sydost till bostadspolitisk debatt i Rågsveds Folkets Hus den 7 september. Självklart tackade jag ja och hoppas att många väljare kommer till debatten.

Bostadsfrågorna är grundläggande välfärdsfrågor. Utan bostad inget hem. Vi har många ungdomar som bor hemma långt upp i åldrarna och många hemlösa i våra områden som behöver möjlighet att hyra en billig hyresrätt.

Med den borgerliga bostadspolitiken som bygger på utförsäljning av allmännyttan dräneras staden och attraktiva närförorter på billiga bra hyresrätter, som skulle passa utmärkt för ungdomar och vuxna som inte har hur mycket pengar som helst.

Det som är sålt är sålt och kommer inte igen, så då återstår att 1. stoppa alla nya utförsäljningar 2. att bygga nytt så billigt och bra som möjligt. Det krävs statliga subventioner för att klara detta, och det har de rödgröna kommit överens om.

Samtidigt ska vi inte bygga bort värdena i våra förorter, naturen bakom knuten, mellan husen och de gröna kilarna som är så viktig för den biologiska mångfalden.

Vänsterpartiet anser att staden i första hand ska bygga nära kollektivtrafik och på hårdgjord mark, till exempel Bromma flygfält, parkeringsytor (som kan läggas i garage under husen) och gammal industrimark som inte längre behövs för sina ändamål.

Inga kommentarer: