lördag 19 juni 2010

Vi har råd med bra välfärd

Vi kan finansiera välfärden med skatter även i framtiden skriver Erik Hegelund på ett roligt, lättläst och pedagogiskt sätt i skriften "Tramsdebatten - om olyckskorpar och lösa prognoser", bok nummer tre i LIF:s debattbokserie om Framtidens välfärd.

Höjda avgifter och privata försäkringar är inget alternativ om vi vill ha jämlik vård, utveckling och koll på pengarna. Viktigt är istället att använda vårdens resurser där de gör mest nytta och förebygger ohälsa skriver Erik.

Ett sätt att utveckla sjukvården är att personalen - forfarande offentligt anställd - får större ansvar och ekonomisk uppmuntran när de gör något bra.

Ersättningssystemen beöver ändras så att pengar ges till rätt saker - inte fler sjukbesök för förkylda höginkomsttagare utan rätt vård för alla sjuka, även de som har låga inkomster och inte söker vård i tid eller som inte får rätt vård idag.

Jag tror att vi har stora pengar att tjäna om förskola, skola och fritid fungerar bra, om barnen blir sedda av vuxna innan problemen växt sig stora. Ungdomar som får arbete och en meningsfull tillvaro behöver inte deppa lika mycket.

Får vi minskade klyftor mår alla bättre. Bra barnomsorg och äldreomsorg minskar ohälsan för kvinnor som sliter med dubbeljobb. Personer med missbruk som får tidig hjälp klarar hälsan bättre.

I valet 2010 finns chansen att stoppa marknadsanpassningen av välfärden, om vi rödgröna får väljarnas förtroende. Med en röst på vänsterpartiet blir trycket på en välfärd utan vinstintressen starkare. Då får vi också en bättre välfärd.

Inga kommentarer: