söndag 6 juni 2010

Understrykningar, kap 14

Mina understrykningar i fjortonde kapitlet, Vårt sociala arv, i boken Jämlikhetsanden, för att inspirera till förändring

"Då vi nu visat att en minskning av ojämlikheten leder till ett mycket bättre samhälle är den avgörande haken om folk tror att större jämlikhet är möjlig att uppnå."

"I vår forskning för denna bok har företeelserna social status och vänskap ständigt dykt upp tillsammans, oupplösligt förenade som ett motsatspar."

"Social statusstratifiering är ... i grund och botten en form av strukturering baserad på makt och tvång, en ordning där de priviligierade kapar åt sig av resurserna, utan hänsyn till andras behov."

"Vänskap är nästa raka motsatsen. Den handlar om osjälviskhet, ömsesidighet, generositet, socialt engagemang och samarbete - att dela med sig och erkänna varandras behov."

"Social status och vänskap är så viktiga för oss därför att de speglar olika sätt att hantera vad som kasnke är det mest grundläggande problemet i alla sociala organisationer - även bland djur - och i allt politiskt liv."

"Dessa mönster demonstrerar den grundläggande sanningen att system av materiella eller ekonomiska relationer är system av sociala relationer."

"Ekonomisk teori har traditionellt utgått från antagandet att mänskligt beteende i huvudsak kan förklaras som en inneboende tendens att maximera det materiella egenintresset. Men en serie experiment som grundar sig på ekonomiska spel har nu visat hur långt från sanningen detta ligger."

"Samhällen som är mindre hierarkiska är mindre mansdominerade och kvinnans ställningar är följdaktligen ... bättre. På liknande sätt är de sociala relationernas karaktär mindre fientlig i mer jämlika samhällen. Människor litar mera på varandra och deltar mer i samhällslivet ... våldet är mer begränsat ... och straffen mindre hårda."

"Under mer än 90 procent av den tid som människan existerat levde hon uteslutande i högst egalitära samhällen... Den moderna ojämlikheten uppstod och spred sig först med jordbrukets utveckling."

"Vår omsorg om rättvisa, som är väl synlig även hos små barn, tycks ibland så stark att man kan förundra sig över att sociala system med stor ojämlikhet överhuvudtaget tolereras."

"En viktig del av orsaken till att länder som Sverige, Finland och Norge får så goda placeringar på Unicefs index för barns välbefinnande är att deras välfärdssystem har hållit nere andelen relativt fattiga bland familjerna."

"Vi är utrustade med att känna mycket stor empati med andra, men hur mycket denna potential utvecklas påverkas av de erfarenheter vi har i vår tidiga barndom."

"Den starka kraft som finns i social inklusion och exklusion vittnar om vårt fundamentala behov av att bli socialt inlemmade och är otvivelaktigt en del av förklaringen till att vänskap och socialt engagemang har en så positiv effekt på hälsan..."

"Det är uppenbart att för en art som må bra av vänskap, som tycker om samarbete och förtroende, som har en stark känsla för rättvisa ... - måste sociala strukturer, vilka skapar relationer som är baserade på ojämlikhet, underlägsenhet och social uteslutning, tillfoga en betydande social smärta."

"I detta perspektiv ... bli mer övertygade om att ett mer humant samhällen kan vara betydligt mer praktiskt att leva i än de mycket ojämlika samhällen vilka så många av oss bebor idag."

Inga kommentarer: