tisdag 22 juni 2010

Rätt till nattis - ett steg mot ökad jämlikhet

Vi har långt kvar till jämlikhet, trots att vi är ett av världens mest jämlika länder. Det gäller både vuxna och barn. Utvecklingen går dessutom åt fel håll. En särskilt utsatt grupp unga är de som bor i familjehem eller hem för vård eller boende, och deras bakgrund speglar vårt djupt ojämlika samhälle.

Barn till ensamstående lågutbildade arbetslösa mammor som länge lever helt eller delvis på ekonomiskt bistånd riskerar i ett fall av sju att bli placerade i familjehem eller på institution. Risken för barn som lever med båda sina föräldrar och där mamman är högskoleutbildad och har arbete är mindre än en på två tusen.

När man blir placerad ger vården inte lika bra levnadsvillkor som för jämnåriga, enligt en studie om levnadsnivån för placerade ungdomar av Marie Sallnäs, Stefan Wiklund och Hélène Lagerlöf, "Social barnavård ur ett välfärdsperspektiv", Socialvetenskaplig tidskrift nr 1 2010.

Resultaten visar att unga som varit länge i samhällsvård i det stora hela har sämre tillgång till resurser - ekonomiska och materiella resurser, socialt stöd, psykosomatiska besvär och psykisk hälsa - än jämnåriga. Samhällsvården har inte kompenserat till den nivå som ungdomar som lever i ursprungsfamiljer har.

Studien väcker frågor som alla politiker borde besvara, alla partier ha program för. Vi kan inte acceptera att samhällsvårdade ungdomar ska vara en "förlorargrupp". Har det gått så långt att samhället måste ingripa, då måste vården ge bättre villkor.

I Stockholms stad har den sociala barnavården ett strukturellt ekonomiskt underskott om 100 mnkr årligen enligt "BUSS-rapporten" som kom för något år sedan. Inte konstigt då att det visar sig i brister i de placerades levnadsvillkor.

Politiskt krävs en stärkt kommunal social barnavård för unga som blir placerade men också förebyggande insatser genom en stärkt generell välfärd. När samhället ger ensamstående mammor goda levnadsvillkor, möjlighet att utbilda sig, ett arbete som ger mer än livets nödtorft, ja då orkar flera vara föräldrar.

Ett dagsaktuellt socialpolitiskt krav är rätten till nattis, vilket skulle ge ökad trygghet för många ensamstående och deras barn.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra blogg. Bara en liten detalj, du har inte funderat på att göra texten svart? Tyckte det var jättejobbigt att läsa bloggen med den ljusa organga texten mot vit bakgrund.

Rosa sa...

Roligt att du gillar bloggen och att få kommentarer! Bra att du påpekar det där med textfärgen, självklart ska den vara svart.

Med vänlig hälsning Rosa