torsdag 24 juni 2010

Lagstifta om en bra förskola - för barnens skull

"Inget finns lagstadgat om förskolans kvalitet" skriver experter på barnhälsovård på DN.Debatt. Trots det har borgarna släppt marknadskrafterna fria i förskolan i en exempellös omfattning i Stockholms stad.

I artikeln talas om att stora barngrupper och lite personal är negativt för barnen men billigt för kommunerna. Jag vill tillägga att privata förskolor kan utnyttja en hygglig förskolepeng, göra miljonvinster genom att öka barngruppernas storlek, minska personaltätheten och anställa outbildad personal.

Vi har ett avskräckande exempel i Årsta, där Kulturkrabaten AB fick köpa förskolan för underpris, få nio miljoner i vinst på två år genom att sänka kvaliteten - utan att samhället kan stoppa det.

En god förskola är den bästa förebyggande insatsen för jämlikhet och integration, precis som experterna skriver. Forskningen talar för vänsterpartiets förskolepolitik mot de borgerligas vårdnadsbidrag och släpphänthet mot marknadskrafterna.

Staten måste ta ansvar för alla förskolors kvalitet genom bättre utbildning, stark lagstiftning och mycket god tillsyn. Barns bästa ska gå före vinstintresset. I Stockholms stad måste fler förskoleinspektörer anställas. Avknoppningar av förskolor och skolor ska inte vara möjliga. Alla barn ska ha rätt att välja en komunal förskola på gångavstånd. Ingen ska vara hänvisad till att bara välja privat.

Barns rätt till en god förskola ska garanteras av samhället - ingen förskola ska få vara dålig!

2 kommentarer:

Krister Pettersson sa...

Lagstifta om en bra förskola - för barnens skull ! ???

Jaha - och mänskliga fri- och rättigheter då ? Europakonventionens artikel två i första tilläggsprotokollet m fl artiklar om familjens funktion, förbud mot diskriminering på grund av åsikt - t ex åsikten om vad som är god barnomsorg ????

Rosa sa...

Ja, idag kan kvaliteten på en förskola vara hur låg som helst utan att kommunerna kan ingripa. Det finns inget tak för barngruppernas storlek eller krav på en tillräcklig personaltäthet. Detta kan mindre seriösa privata förskolor utnyttja för att tjäna pengar. Kommunerna kan också ha för låga anslag till förskolorna.