söndag 30 maj 2010

Sjukvård efter behov och inte vinstintressen

I Sverige har vi bra och ganska billig sjukvård, uppbyggd av skattepengar inbetalade av medborgarna och länge driven av demokratiskt styrda landsting. Men nu när vinstintressen tar över och de fyra stora vårdbolagen får allt större inflytande kan vården fördyras och försämras för stora grupper.

Här i Vantör kan vi inte välja kommunal vårdcentral, utan vi har bara privata vårdcentraler. I Rågsved drivs vårdcentralen av riskkapitalbolaget Carema som inte betalar en krona i skatt för sina vinster, utan skickar ut pengarna obeskattade till skatteparadis i andra länder.

Den borgerliga majoriteten har privatiserat stora delar av sjukvården i länet, ändrat ersättningen så att vårdcentraler i fattiga områden får mindre betalt och så att många korta läkarbesök ger mer pengar än ett mindre antal läkarbesök där tillräckligt med tid ges för patientens olika bekymmer.

Det så kallade vårdvalet gynnar de som bor i stadsdelar som Östermalm, där fyra nya vårdcentraler etablerat sig sedan borgarna kom till makten. Inte för att behovet av sjukvård är större där än i Vantör, men för att det går att tjäna mer pengar där.

Så illa är det att den sjukvård som vi byggt upp i landet av gemensamma pengar nu blir en guldgruva för internationella företag, som inte ens skattar i Sverige! Stora pengar som kunde gå till ännu bättre sjukvård går till direktörer och aktieägare.

Vänsterpartiet vill istället ha Världens bästa sjukvård - utan vinstintressen. Då får vi vårdcentraler som inte kan gå i konkurs, som ägnar sig åt patienternas behov och inte styrs av vinstintresset, som tecknar kollektivavtal för sin personal och ger dem den meddelarfrihet som grundlagen stadgar.

Den 19 september väljer vi sida - en sjukvård efter behov eller efter vinstintressen!

4 kommentarer:

Pia Säwe sa...

Hej,
Vill bara rätta till ett fel i din blogg. Du skriver att Carema inte betalar någon skatt i Sverige. Det stämmer inte. Varumärket Carema består av två bolag, Carema Care och Carema Sjukvård (det senare driver vårdcentralen i Rågsved). Båda bolagen ägs av Ambea AB, vårt moderbolag, som är ett svenskt företag med säte i Stockholm och som betalar skatt i Sverige enligt gällande lagstiftning. Du kan läsa mer på Ambeas hemsida, www.ambea.com.

Vänliga hälsningar,
/Pia Säwe, informationschef Carema Sjukvård.

Rosa Lundmark sa...

Hej
jag ska kolla de uppgifter jag skrev om med min källa. Jag försökte öppna årsredovisningen på hemsidan men lyckades inte. Så jag får fråga dig hur mycket ni gjorde i vinst och hur mycket ni betalade i skatt för vinsten under förra året?
Med vänlig hälsning Rosa

Pia Säwe sa...

Hej igen,
Har kollat årsredovisningen och så här ser Ambeas resultat ut och så här ser resultatet ut före och efter skatt de senaste 5 åren:
2005 Före skatt -32,3 MSEK, efter skatt -28,8 MSEK
2006 Före skatt -19,6 MSEK, efter skatt -28,0 MSEK
2007 Före skatt 79,3 MSEK, efter skatt 83,6 MSEK
2008 Före skatt 226,9 MSEK, efter skatt 193,9 MSEK
2009 Före skatt 389,6 MSEK, efter skatt 305,6 MSEK

Som du ser har företaget inte alltid gått med vinst och bara i fjol betalade vi 84 MSEK i skatt. Två huvudsakliga anledningar till att Ambea har en positiv skatt 2007 är att vi har utnyttjat underskottsavdrag från tidigare års förluster, samt koncernbidrag till Ambeas filial i Finland, det bolag som äger Caremaföretagens systerföretag Mehiläinen.

/Pia Säwe

Rosa sa...

Tackar så mycket för uppgifter! Det är bra att Carema har betalat mer skatt sista året. Jag har inte fått svar än från den som gett mig uppgifter om det jag skrev i blogginlägget. Däremot har jag läst Kent Wernes artikel i Ordfront, där han skriver att bl.a. Carema använder sig av sk aktieägarlån för att se till att så mycket som möjligt av vinsten hamnar hos ägarna. Werne skriver att dotterbolagen slussar vinster till moderbolagen, som har enorma lån med avdragsgilla räntor, vilket gör att skatten sänks kraftigt eller blir noll. Det var väl det som hände 2007 antar jag. Werne skriver att vinsten från Carema hamnar i skatteparadis där koncernen 3i finns. Och när pengarna hamnar där finns ingen offentlig information att få.
/Rosa