lördag 17 april 2010

Koloniseringen av vår gemensamma välfärd

När jag läser "Jackpot i vård - miljarder i vinst när välfärden privatiseras" av Kent Werne i senaste Ordfront går tankarna till kolonialismen, vars främsta drivkrafter är ekonomiska, i likhet med vad som driver privatiseringen av välfärden. I båda fallen är det aktörer som exploaterar områden utanför sitt eget "territorium". Det som börjar i liten skala blir världsomspännande.

Privatiseringen sockras med paroller om valfrihet men den sura sanningen är att den är på väg att avskaffa unika värden. Det faktum att offentlighetsprincipen och meddelarfriheten inte gäller i privata företag gör att alla som verkligen värnar dessa grundlagsskyddade principer borde ta helt avstånd från privatiseringarna.

Tänk vilket hallå det skulle bli om alliansen skulle föreslå riksdagen att avskaffa meddelarfriheten och offentlighetsprincipen i välfärdssektorn! Samtidigt är det just detta som pågår i det tysta. Stora delar av meddelarfriheten och offentlighetsprincipen avskaffas på formellt laglig väg genom att högerstyrda kommuner och landsting privatiserar allt de kan.

Inga kommentarer: