lördag 24 april 2010

Avknoppning gynnar inte barnen

Effekterna av högerns privatiseringspolitik i Enskede-Årsta-Vantör blir allt mer osmakliga för varje årsredovisning från Kulturkrabaten AB, ett vinstdrivande bolag som enligt DN idag under rubriken "Pengaregn över chef för förskola" på ett år och åtta månader har kunnat ta ut 9,4 miljoner kronor i vinst, styrelsearvoden och ett fastighetsköp.

Bolaget bildades i samband med den så kallade avknoppningen av de kommunala förskolorna i Årsta 1 och priset var endast 635 000 kronor.

Samtidigt visar stadens inspektioner av den privata förskolan att privatiseringen också har lett till stora barngrupper och låg andel utbildade förskollärare. Och detta kan fortsätta att pågå, eftersom marknadskrafterna släppts loss utan att borgarna har satt upp klart angivna kvalitetsmått för de privata förskolorna.

Avknoppning av förskolor (eller personalövertagande som de i ett försök till nylansering kallas efter att begreppet avknoppning solkats ner) är tillfälligt stoppade av Stockholms stad efter en dom i kammarrätten till följd av ett överklagande av min rödgröna kollega i stadsdelsnämnden Jonas Eklund, MP (domen rör Vantörs hemtjänst, en annan lukrativ avknoppning) som säger att avknoppningar strider mot kommunallagen. Även EU-kommissionen ska pröva avknoppningarna.

Måtte stockholmarnas dom över högerpolitiken bli hård i höstens kommunalval, för det kan väl inte vara så att föräldrar och medborgare tycker att det är rätt att företag ska få ta ut miljonvinster av de skattepengar som vi har betalat in till välfärden?

För er som svarar nej på min fråga kan jag informera om att Vänsterpartiet är på er sida med vår paroll "Världens bästa välfärd - utan vinstintresse"!

Inga kommentarer: