söndag 7 mars 2010

Ta ungdomstempen!

Det måste till något nytt om Stockholm ska kunna bli en stad för alla och inte bli allt mer uppdelad efter inkomstklasser och kulturellt kapital. Vi måste exempelvis bli bättre på att lyssna på de unga, deras tankar om uppväxtmöjligheter och livschanser borde väga tungt i politiken för vår stad.

Varför inte mäta ungas synpunkter lika ofta som vuxnas? Opinionsundersökningar inför valet duggar tätt, men lika viktigt är att veta de ungas syn på arbetslöshetspolitik, bostadspolitik, idrottspolitik och på kulturpolitik!

För att veta om vi är på rätt eller fel väg i integrationspolitiken tror jag att de ungas synpunkter skulle kunna vara en bra temperaturmätare.

Staden mäter drogvanor vartannat år och det är bra. Men varför inte en enkät som avläser hur de ungas livsvillkor i tonåren och som unga vuxna utvecklas i olika stadsdelar. För den rådande medelklassnormen som speglas i medierna är inte för alla.

Hur många åker på skidresan till fjällen, språkresa till England och solresa till Thailand! Hur många är hemma på lov, tar del av kommunala aktiviteter (det finns en del) och hur många gör inte det. Hur det ser ut per stadsdel blir underlag för en kommunal omfördelning, som måste bli ganska radikal.

Inga kommentarer: