fredag 26 mars 2010

Söderortsvisionen

Förslaget till Söderortsvision har behandlats i Kommunstyrelsen i veckan, och det är ett mycket viktigt program för oss som bor i Söderort. Jag saxar lite ur Vänsterpartiets reservation, där vi delvis bifaller det lagda förslaget:

Programmet innehåller flera positiva förslag som Vänsterpartiet i Stockholms stad ställer sig bakom:

• samordning från Kommunstyrelsen om förutsättningarna för lokal centrumutveckling i ytterstaden
• samordning av berörda stadsdelsnämnder för det lokala utvecklingsarbetet
• trafik- och renhållningsnämnden ska prioritera förbättrade kollektiva tvärförbindelser i Söderort.

Programmet innehåller annat som vi inte ställer oss bakom.

*Vi vill gärna förbättra sambanden mellan Söderorts stadsdelar men det får inte ske genom att exploatera grönområden och bygga småhus.

*Vi vill överdäcka trafikleder och bygga bostäder i anslutning.

*Vi vill läka såren som Nynäsvägen, Örbyleden, Huddingevägen, Älvsjövägen och E4/E20 skapar i Söderort.

*Vi prioriterar Spårväg syd på riktigt. I alliansens nationella plan för infrastruktur ligger den för genomförande efter 2020, vi vill se en förstudie nu.

*Vi vill att Söderorts stadsdelar profilerar sig inom olika områden och att befintliga lokala inriktningar förstärks. Farsta gymnasiums idrottsprofil kan hjälpa till att profilera Farsta inom motion och rekreation. Kontfacks etablering vid Telefonplan används till att profilera hela området inom kultur, konst och design.

*Den rika tillgången till grönområden ska tas tillvara och alla som bor i Söderort ska ha möjlighet till naturupplevelse och spontanidrott inpå knuten.

*Vi vill att Söderorts centrum ska vara levande, med butiker och närservice och gärna en profilering som gör centrumen lockande för människor från hela staden.

*Dessutom måste befintliga bostäder rustas upp och energieffektivseras, det måste byggas billiga hyresrätter så att Söderorts ungdomar kan flytta hemifrån, och kompletteras med större lägenheter i områden med många ettor och tvåor.

Vi är, precis som de som bor i Söderort stolta över de kvalitéer som finns men vill också förbättra och förstärka det som redan är bra.

Inga kommentarer: