fredag 26 februari 2010

Tänkt om integration

Inspirerad av DN:s serie om integration tänker jag att ABC - allmännytta, barnomsorg och centrum är tre viktiga faktorer som faktiskt kan göra skillnad.

Bygg allmännytta i innerstan och välsituerade bostadsområden. Låt staden köpa upp bostadsrätter och göra om till hyresrätter och köpa upp fastigheter i villaområden och bygg flerfamiljshus i lämpliga lägen. På sikt ökar mångfalden i de rikare områdena, samtidigt som fattigare områden får stabilare befolkning, minskad omflyttning och på sikt lockas fler att flytta dit. Lyft fram förorternas grönområden som kvalitetsfaktorer i områdena.

Lagstifta om en förskola fri från religion, minska barngrupperna, öka inskrivningsgraden i områden där många tar vårdnadsbidrag (måste bort). Flytta grundskolan till stadsdelsnämnderna så att samverkan med förskolan kan återupptas. Genuspedagoger i förskolor och skolor så att barnen får lika möjligheter oavsett kön. Högklassiga kommunala skolor i varje stadsdel.

Alla förortscentra ska vara spännande mötesplatser för alla åldrar och kön. Flytta ut kontor så att det blir fler arbetsplatser. Ordna bibliotek, kultur- och samlingslokaler, kommunal och kommersiell service samt idrottsplatser. Minst en attraktion i varje förort att vara stolt över. Ungdomar ska inte behöva åka in till stan för att kul. Snabb kollektivtrafik på tvären och från och till city.

Inga kommentarer: