torsdag 4 februari 2010

Som man frågar får man svar

Kan inte låta bli att kommentera att äldreborgarrådet i SvD säger att staden har saknat den samlade bilden av Lex Sarah- och Lex Maria-anmälningar. Den som är det minsta insatt i den kommunala byråkratin vet att det är stadsledningskontoret som säger åt stadsdelsnämnderna vad de ska rapportera in till stadshuset. Svårare är det inte.

Jag har arbetat med verksamhetsplaner och verksamhetsberättelser i stadsdelsnämnd i många år. Det var mycket tydligt att verksamhetsberättelserna under borgerligt styre blev magrare på intressanta uppgifter om kvalitet i verksamheten som till exempel kommentarer till domar och inspektioner från olika myndigheter. Orsaken var att dessa uppgifter inte längre skulle redovisas.

Jag kommer ihåg att vår MAS - medicinskt ansvarig sjuksköterska- alltid skrev en redogörelse över Lex Sarah och Lex Maria som togs in i verksamhetsberättelsen. Där gavs också en jämförelse med tidigare år. De lokala politikerna fick en mycket god insyn, och det är ändå den lokala nivån som ansvarar för äldreomsorgen.

Inga kommentarer: