torsdag 4 februari 2010

Riktigt trist

Ofta är det tråkigt att få rätt, eftersom de negativa konsekvenserna av det felaktiga beslutet inte kan göras ogjorda. Sammanslagningen av Enskede-Årsta och Vantörs stadsdelsnämnder var fel när den beslutades av det blåa styret i Stadshuset och blir ännu mera fel när vi ser konsekvenserna:

".. anser flertalet intervjuade att myndighetsutövningen överhuvudtaget inte har fungerat sedan sammanslagningen mellan Enskede-Årsta och Vantör." Citatet är hämtat ur en färsk konsultrapport (vilken i raden kommer jag inte ihåg) om individ- och familjeomsorgens barn- och ungdomsverksamhet i Enskede-Årsta-Vantör.

Nedskärningar följde i spåren på sammanslagningen, men kritik från länsstyrelsen tvingade fram personalförstärkningar. Men det har inte räckt till. Sammanslagningen av nämnderna har lett till en jätteorganisation, med stort avstånd till ledningen. Inte heller tror man att det "nått fram till nämnden hur arbetsituationen egentligen är". Om det skulle jag säga att oppositionen visste, men de som makten har ville inte höra.

Liknande tongångar kan läsas i revisorsrapporten "Rektors roll och ansvar". Rektorerna ansåg att det är långt till ledningen i utbildningsnämnden. Grundskolerektorerna att det nära stödet minskat sedan de kom till utbildningsförvaltningen. Friheten att påverka sin skola var större i stadsdelsnämnden. Gymnasierektorerna undrade om deras signaler når till politiken ...

Min slutsats är att stort inte alltid är bra, för stor organisation skapar avstånd till chefer och politiker, minskar insynen, försämra arbetsmiljön, effektiviteten och kvaliteten. Till syvende och sist är det medborgarna som vi är till för som drabbas.

Inga kommentarer: