söndag 21 februari 2010

Med genus- och klassglasögon på!

Nedskärningar i hemtjänsten har uppmärksammats av vänsterpartiet och de rödgröna i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd och i äldrenämnden. Två skrivelser om en radikal minskning av tiden för grundläggande hemtjänstinsatser väntar fortfarande på sina svar.

Vad vi inte har lyft i dessa skrivelser men som måste synliggöras är hur olika och orättvist nedskärningar drabbar utifrån klass och kön. Studier (Thorslund 2005) visar att nedskärningar i hemtjänsten har utgått från "föreställningar om att äldre är en resursstark kategori som blivit friskare". Detta utgår från den svenska medelklassens villkor, och eftersom kvinnor har sämre ekonomi än män drabbar nedskärningar främst kvinnor.

Om detta och äldre kvinnors utsatthet för ekonomisk stress skriver Clary Krekula klargörande och intresseväckande i senaste Social Qrage - en tidning från SKTF. Min slutsats är att vi måste bli otroligt mycket bättre på att granska de föreställningar som är normen för de politiska beslut som föreslås och lägga fram alternativ som bidrar till att minska ojämlikhet och ojämställdhet.

Inga kommentarer: