fredag 12 februari 2010

Kritiska och missnöjda

Gårdagens stadsdelsnämnd gick både i enighetens och oenighetens tecken. För första gången tror jag blev det blocköverskridande skrivningar i fyra ärenden!

Vårt rödgröna lag fick med oss majoriteten på att lägga till ett kriterium om värdegrund i riktlinjerna för föreningsbidrag, så att vi bara ska ge bidrag till organisationer som också verkar mot grundläggande mål om demokrati, mänskliga rättigheter, integration och jämställdhet samt mot rasism och diskriminering. Sedan anslöt vi oss till majoritetens återremittering av kvalitetsgarantierna och la ett eget särskilt uttalande som efterlyser genusperspektiv i fritidsverksamheten.

Inget parti gillar detaljplanen för del av Örby 1, Helgestavägen/Vansövägen, eftersom det blir för stort intrång i naturen i förhållande till ett fåtal nya bostäder. På parkett satt aktionsgruppen Rädda Örbystråket som gjort gedigna undersökningar om värdet av området. Alla partier vill att andra områden för byggnation undersöks. V och S enades med Kd, Fp, M om att förutsättningar att bygga hyresrätter i området bör belysas innan beslut. MP hade eget papper som betonade värdet av grönområdet och ville undersöka flerbostadshus på andra platser utan att precisera sig till hyresrätter.

Sista ärendet som vi var eniga om i hela nämnden var ett yttrande över STAN-progrmmet - Stadens program mot alkohol, narkotika och tobak. Det var kanske inte så politiskt men vi ville att stadens skulle titta på provköp som tillsynsmetod, eftersom JO har kritiserat den metoden.

Djup oenighet rådde däremot om verksamhetsberättelsen med i stort sett 100-procentig uppfyllelse av kommunfullmäktiges mål. Där de blåa var stolta men inte nöjda var vi rödgröna kritiska och missnöjda - med politiken,inte att förväxla med de anställda som gör ett bra jobb.

Nedskärningar i hemtjänsten, nedläggningar av ungdomsmottagningar, myndighetskritik mot barnavården och bristande satsningar på arbetslösa ungdomar och hemlösa är en verklighet som osynliggörs i den sorts verksamhetsberättelse som förvaltningarna måste göra, direktstyrda från stadshuset.

Inga kommentarer: