lördag 16 januari 2010

Omvänd Robin Hood-politik

"Jobblöftet kvar att uppfylla" skriver DN på nyhetsplats idag. Det känner många människor in på bara kroppen, inte minst många ungdomar. Enligt Riksdagens utredningstjänst är det 70 000 fler som "befinner sig i utanförskap idag" enligt den definition som alliansen använde år 2006.

Utgår vi från SCB har utanförskapet minskat sedan 2006. Vem är förvånad över att moderaternas partisekreterare "gärna tar en diskussion med S om hur utanförskapet ska definieras"? så dags! Ur demokratisk synvinkel ska vallöften självklart alltid utvärderas enligt definitioner som gäller när löftet ställs ut.

Moderaterna i Stockholm lovade arbete till avtalsenliga löner efter fem dagar. Inte konstigt att väljare lockades av löftet, som man utan att skämmas lät bli att förverkliga. Alla som måste besöka jobbtorg och arbetsförmedling vet att det bara bidde en plan...

Överbudspolitik är rätta ordet för moderaternas politik! Fräckheten har inga gränser när man lurar arbetslösa att de ska få jobb, och istället tar ifrån folk jobb i kommunerna genom stora skattesänkningar. Med den omvända Robin Hood-politiken tar de pengar från sjuka och arbetslösa och ger till de som redan har.

Med V-politik skulle kommunerna ha fått mer pengar och kunnat behålla jobb, och investeringar i järnväg och bostäder skulle ha gett fler jobb i företagen. Alla skulle inte ha fått jobb, men många fler än idag skulle slippa vara arbetslösa.

Jag gillar inte överbudspolitik vare sig hos borgare eller i mitt eget parti. Vi har haft svårt att prioritera i tidigare valmanifest. På vår kongress i maj hoppas jag att vi fattar beslut som vi kan stå för gentemot väljarna, även efter valdagen.

Det som jag har stor inblick i är V-alternativet till budget för Stockholms stad, som återställer skatten till 2006 års nivå. För mig är skatt inget fult, utan något som de som har delar med sig till de som inte har. Vår skattehöjning i staden är dessutom liten, men ger stort mervärde, både för de stockholmare som vill ha en ekologiskt hållbar stad och för de som inget eller lite har.

Inga kommentarer: