måndag 4 januari 2010

Leve den lokala demokratin

Om jag ska välja skulle jag ranka att de tre viktigaste händelserna i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd 2009 är dessa:

1. Kvinnoverksamheten och Valvet får vara kvar, vilket är ett resultat av främst brukarnas lobbyarbete men också av oppositionens aktiva motstånd mot en nedläggning.

2. Den sociala barnavården och kvinnofridsarbetet har förstärkts, vilket är ett resultat av främst tillsynsmyndigheternas tillsyn och facklig kamp men också av oppositionens enträgna arbete.

3. Älvsjöbadet bevaras och hotell byggs inte som planerat i det viktiga rekreationsområdet, vilket är ett resultat av att delar av majoriteten och hela oppositionen länge varit negativa och att stadsbyggnadsnämnden har beaktat detta.

Summa summarum.


Lokal demokrati gör skillnad.
Öppna möten och frågestunder ger brukare och allmänhet möjlighet att i offentlighetens ljus tillföra oumbärliga perspektiv till beslutsfattarna. Även borgerliga politiker tar intryck. Stadsdelsnämnderna behövs mer än någonsin.

Sociala missförhållanden kan aldrig sparas bort. Tillsynsmyndigheter och meddelarfrihet är mycket viktiga när budgeten skärs ned. Det skulle dock behövas en broms i tidigare skede, så att den sociala lagstiftningen aldrig tummas på. En skatteåterställare behövs för att värna välfärden.

Enträget arbete lönar sig.
Lokala politiker kan få centrala politiker att lyssna, om man inte ger upp. I vissa frågor finns ett lokalt perspektiv som förenar politiker från olika läger. Stadsdelsnämnderna behövs mer än någonsin.

Inga kommentarer: