lördag 30 januari 2010

Inblick i verkligheten

I torsdags kväll var Marie Antman och jag från vänsterpartiet i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd ute med fältassistenterna. Vi hann med besök på Hagsätra fritidsgård, Örbygården och Dalens fritidsgård förutom rundor i lokala centrum för att kolla läget. Kylan bet i kinderna när vi pratade med ungdomarna vid Hagsätra tunnelbanestation, men för en fältassistent gäller det att hålla humöret uppe i alla väder!

Sådanana här stunder är höjdpunkter i en stadsdelspolitikers arbete, att få vara ute i verkligheten och följa den duktiga personalens arbete. Ett mycket viktigt inslag i fältassistenternas arbete är den förebyggande delen, att finnas i skolan och få goda relationer med ungdomarna. Det är guld värt när det händer något allvarligt.

Intrycken från kvällens möten väcker tankar om ungdomars villkor. Hagsätra fritidsgård finns sedan ett par år i tillfälliga lokaler, milsvida ifrån Dalens vackra och nyrenoverade gård med möjligheter till flera olika aktiviteter.

Segregationen skär även genom fritidsgårdarna, skiljer ut unga i stort sett beroende på klass och ursprung. En bilväg kan vara muren som håller rik ch fattig ifrån varandra. Vi måste hitta sätt att bygga vår stad och driva våra verksamheter och fördela våra skattepengar så att gränserna rivs ner till grunden.

Kill- och tjejkvällar finns på gårdarna som ett sätt att verka för att båda könen ska känna sig hemma på gården men är samtidigt uttryck för den ojämställdhet som finns i vår samhälle. Här krävs politisk vilja att satsa på ökad jämställdhet, fjärran från det vi ser i Stockholms stad idag.

Vi behöver tydliga och utmanande poitiska mål för jämlikhet och jämställdhet, mer resurser till verksamhet och utbildning för både ungdomar och anställda. Vi behöver ta bättre vara på personalens engagemang och stockholmarnas kreativitet, kanske kan de norska erfarenheterna med modellkommuner tjäna som inspiration?

Inga kommentarer: