onsdag 30 december 2009

Miljövänliga Rågsved

Lyssnar på ett intressant radioprogram om krocken mellan en ökad miljömedvetenhet och en livstil där långväga semesterresor ingår som en självklar del. För att komma ifråga för det miljöpolitiska dilemmat som radioprogrammet tar upp måste man ha höga inkomster.

Det handlar förstås om folk som har råd att äga sitt boende, kanske har villa och fritidshus. Men man sopsorterar, köper ekologisk mat, ekologiska kläder och kör miljöbil. Flygresan till Thailand om julen och New York om hösten uppvägs dock inte av de miljömedvetna köpvanorna.

Folk med låga inkomster drabbas inte av samma dilemma, eftersom de inte har råd att flyga långt och inte bor och reser lika miljöovänligt som höginkomsttagare. Man bor i flerfamiljshus, åker kollektivt, har inte råd med ekologiskt och inte heller att flyga bort på semestern. Man får nöja sig med utflykter i närområdet.

Den boendemiljö som ska lyftas fram ur miljösynpunkt är snarare den i Rågsved än i Örby!

För att få till stånd riktiga förändringar måste samhällsplaneringen prioritera flerfamiljshus och kollektivtrafik före villaområden och motorvägar. Och så rättvist fördelat som möjligt, förstås ...

Inga kommentarer: