torsdag 10 december 2009

Allt vad ni gör mot våra minsta små ...

- Får vi ha Kvinnoverksamheten kvar? Så löd den första frågan på allmänhetens frågestund på stadsdelsnämndens sammanträde ikväll i Enskede-Årsta-Vantör. Hela sammanträdesrummet var fyllt av demonstrerande kvinnor som fått sitt liv tillbaka efter många år av missbruk, och vars livlina varit just behandlingen på Kvinnoverksamheten i Högdalen.

- Vi har inte bestämt oss än, svarade den kristdemokratiske nämndordföranden, och det är för väl, eftersom inlägg efter inlägg blev ett gripande försvar för Kvinnoverksamheten och samtidigt gav en fingervisning om vad vi skulle gå miste om, OM den läggs ned.

- Allt vad ni gör mot våra minsta små det gör ni också mot mig, sa diakonen från Vantörs församling och berättade om hur hon mött ett 25-tal mammor som lämnat missbruk och nu går med uppresta ryggar och barn som börjat hoppas igen.

- Den skuld och skam som man känner får man hjälp med hos Kvinnoverksamheten, sa en kvinna som var fri från missbruk efter 30 års missbruk. Den 12-stegsbehandling som är tänkt att ersätta Kvinnoverksamheten väcker upp problemen men ger inte verktygen att må bra igen.
- Det går inte att stänga Valvet, var en annan förtvivlad röst på frågestunden. Den får mig att komma över kanten, sa en kvinna som kände att psykvården inte bryr sig. Tyvärr finns inte statistik över hur många som har gått vidare i livet efter kontakten med Valvet, sa en kille från RSMH. Valvet behövs som en öppen mötesplats för personer med dubbeldiagnos som inte har lätt att ta sig fram till vård, där man inte behöver vara rädd för att göra bort sig.

- Jag har blivit ännu mer övertygad om att Kvinnoverksamheten och Valvet behövs efter att ha hört er här ikväll, var min kommentar, för timmen var sen och vi skulle fortsätta med oppositionsmöte för att diskutera vidare om alla nämndens ärenden.

Nästa torsdag får vi veta vad alliansen i stadsdelsnämnden har bestämt att de ska tycka om förvaltningens nedläggningsförslag av Kvinnoverksamheten - som kallas integrering i befintlig verksamhet! - och om nedläggningsförslaget av Valvet - en livlina för ett 50-tal personer med psykiska problem och missbruk.

För människornas och människovärdightens skull hoppas jag att alliansen stoppar förslagen där de hör hemma - i papperskorgarna!

Inga kommentarer: