lördag 28 november 2009

En sedelärande historia

När Stureby sjukhem återkommunaliserades under vår förra rödgröna majoritet i Stockholms stad var 50 % av personalen visstidsanställd och det vinstdrivande bolaget som haft entreprenaden hade inte betalat in pensionsavgifter på ob-ersättningen. Tur att det blev en intraprenad när vård- och omsorgsboendet var ute på på upphandling senast!

Det och mycket annat matnyttigt om de skilda förutsättningarna mellan kommunalt och privat driven äldreomsorg kom fram på vänsterpartiets seminarium tillsammans med ett par företrädare för Kommunal: "Storbolagen vinnare - kvinnorna förlorare när äldreomsorgen privatiseras" på Socialistiskt forum i dag.

Personalen känner sig definitivt tryggare med kommunen som arbetsgivare, det är lättare för facket att ställa krav på en kommun än på ett företag och personalen är inte rädd för att förlora jobbet efter en Lex Sarah-anmälan. Lönerna kan inledningsvis vara högre i privat tjänst, men i långa loppet har personalen fått sämre löneutveckling, enligt Kommunals jämförelser.

När vi rödgröna tar över styret i Stockholm 2010 står vi inför ett tråkigt faktum att det mesta av äldreomsorgen är privat. Om vi kan visa att företag inte uppfyllt villkoren, ja då ska vi inte dra oss för att ta tillbaka verksamhet till kommunen, var en åsikt som framfördes i publiken. Har kommunen på fötterna blir inga skadestånd utdömda.

Visst finns det privata utförare som kan vara bra, till exempel icke vinstdrivande stiftelser. Även Capio nämndes som ett gott exempel av Kommunal, men de goda företagen är få och när det inte fungerar i omsorgen får man veta det snabbare och kan man lättare att få en ändring tillstånd i verksamhet som kommunen eller landstinget driver själv.

Det är också viktigt att granska företagens ekonomi ofta. Enligt Kommunals erfarenhet finns det exempel på företag som klarat en seriositetskontroll vid upphandling men som kan ha en skatteskuld ett halvår senare. Jag anser också att meddelarfriheten och meddelarskyddet måste följas upp ytterst noga, så att kommunens klausul följs till punkt och pricka.

Inga kommentarer: