måndag 7 september 2009

Servicehusen föreslås läggas ned

Undras vad Enskede-Årsta-Vantörs pensionärer tycker om det nya förslaget att lägga ned servicehusen i Stockholm inom en tioårsperiod? Servicehusen som har fast hemtjänst- och sjukvårdspersonal i huset ska ersättas med trygghetsboende med sämre service, bara larm, personal för att ordna samvaro, gemensamhetslokal samt möjlighet till gemensamma måltider.

Om detta har stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör yttrat sig och uttalat att Rågsveds servicehus och Enskede Nya servicehus kan göras om till trygghetsboende inom något/några år. Enskededalens servicehus bör finnas kvar längre anser förvaltningen, med hänsyn till att en privat entreprenör snart tar över driften och med hänsyn till att äldre som har beviljats servicehus ska kunna få det, om de inte vill ha trygghetsboende.

På stadsdelsnämndens öppna möte på torsdag finns möjlighet att ställa frågor om det nya förslaget, jag hoppas på många besökare. Veckan efter ska nämligen vi i nämnden fatta beslut om yttrandet, och då är det bra att ha hört synpunkter från äldre i området.

Själv anser jag att servicehusen bör finnas kvar vid sidan av seniorboenden, trygghetsboenden och vård- och omsorgsboenden för större vårdbehov. Jag vill också att kommunen ska driva de nya trygghetsboendena och att de ska kunna planeras in i samband med detaljplaneärenden, precis som vi gör med förskolor och gruppboenden idag.

Med privata företag kommer vinstintresset och skatter som är tänkta för äldreomsorg går till att bygga upp privata förmögenheter. Det finns heller ingen forskning som visar att privat äldreomsorg är bättre än kommunal, så med pågående privatisering får vi i bästa fall samma kvalitet som idag men sämre insyn, sämre meddelarfrihet och sämre personalvillkor. På sikt leder det till sämre kvalitet för våra äldre. Mer minus än plus med andra ord!

Inga kommentarer: