onsdag 13 maj 2009

En kväll i nämndens tecken

Kom just hem från stadsdelsnämnden, efter ett intensivt möte där en tålmodig åhörare satt med under större delen av sammanträdet. Det var en representant för öppna förskolorna, som ska tävla om kvalitetsutmärkelsen tillsammans med fältgruppen, enheten för förebyggande verksamhet i äldreomsorgen samt Snösätra förskolor, som tävlar för andra gången. Hela nämnden är stolta över dessa verksamheter och önskar naturligtvis lycka till.

Vad nytt annars från sammanträdet? Jo, vi fick veta att ungdomsmottagningens filial i Rågsved ska öppna före sommaren, inte en dag för tidigt enligt oppositionens åsikt. Förvaltningens förslag att kvinnoverksamheten ska vara kvar under året klubbades till vår glädje liksom till vår sorg att det godkändes att 5 OSA-anställningar (offentligt skyddat arbete) inte tillsätts på grund av ekonomiska orsaker.

Oppositionen försökte övertyga majoriteten om att söka pengar från staden för att öka antalet feriejobb för ungdomar, men det fick vi nej på. Hoppas ändå att man kollar med stadshuset, om Järvafältet får extrapengar till sommarjobb borde också Söderort få.

Vi fick också nej på att förvaltningen ska kontakta försäkringskassan för att be dem förbättra rutinerna. Nu får inte sjukskrivna information att pågående sjukersättning upphör och tvingas söka ekonomiskt bistånd eftersom de inte hinner få en ny prövning innan ersättningen upphör.
Tyvärr för kvinnor och barn har nämndens borgerliga majoritet misslyckats med att implementera stadens nya kvinnofridsprogram, vilket visar sig i kritik från länsstyrelsen. Nu har ett kvinnofridsteam startat och det kan bli bra, även om resurserna kanske inte räcker till.

I god lokalpolitisk anda kompromissade vi om remissvar om nytt arrendeavtal för koloniträgårdar och fritidsträdgårdar. Från 5 års avtalstid som stadsledningskontoret föreslår till åtminstone tio år som stadsdelsförvaltningen skriver till politisk enighet om 15 års avtalstid! Det ska hela nämnden ha äran av. Kolonirörelsen vill ha 25 år och det vill ju vi i grunden också, men eftersom vi inte har majoritet är 15 år ändå tre gånger bättre än 5 år.

Inga kommentarer: