lördag 8 november 2008

Att knäcka demokratikoden...

Oj vad trögt det var att gå upp tidigt och åka in till Stockholmsdagen på ABF-huset, men oj vad glad jag är att jag orkade. Seminariet om barns utemiljö och möjlighet att påverka planeringen lärde mig att barnkartor i GIS kan användas för barns inflytande i planeringen.

Trafik och höga hus har negativ inverkan på barns utelek enligt forskningen. Skolvägar är samtidigt lekvägar, vilket gör att det inte fungerar att dressera barn till trafiksäkerhet. Vi måste bygga en barnvänlig stad där trafiken fungerar på stadens villkor och inte ses som transportleder. Trafikolyckor med barn har glädjande nog minskat, men till priset av att barns rörelsefrihet har begränsats - oroliga föräldrar skjutsar barnen ...

Slutsats nummer ett: om bara viljan finns kan vi ha både ett barnperspektiv och barns perspektiv med i stadsplaneringen!

Seminariet om inflytande, demokrati, självkänska och jämställdhet i kommunala förskolan Tusenskönan i Rågsved var en annan höjdare. Barnen får lära sig demokratiska verktyg, problemlösning, empati, öva på demokrati - tänk vad valdeltagandet ska gå upp i Rågsved när barnen blir 18 år!

Jag kan inte återge alla roliga exempel som gavs - från demokratiskt beslutade och dokumenterade regler i barngruppen om när man får riva legobyggen till barns aktiva deltagande i festkommittéer och efterföljande utvärdering! En riktig rysare för personalen själva var när barnen själva plötsligt insåg att de kunde rösta om vilken fröken som de ville skulle läsa saga - och fick igenom sin vilja!

Slutsats nummer två: Mitt recept för en vitaliserad demokrati är att vi värnar och stärker den svenska förskolan - den måste vara bäst i världen!

Inga kommentarer: