söndag 26 oktober 2008

Löftesbrott om ungdomsmottagningar

Ni som läser min blogg undrar säkert hur det gick med beslutet om ungdomsmottagningarnas framtid i Rågsved och Dalen? Jag har haft fullt upp med FN-dagen i Rågsveds Folkets Hus men också behövt samla mig lite för att skriva om vad som hände. Det blir lite långt men det här är också en långvarig historia, som tyvärr får ett tråkigt och faktiskt ganska oförståeligt slut.

I torsdags röstade således kd, m och fp i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd igenom sitt förslag att "samlokalisera den huvudsakliga verksamheten vid Vantörs, Enskede och Skarpnäcks ungdomsmottagningar till en gemensam lokal vid Gullmarsplan" och att förvaltningen snarast ska "återkomma till nämnden med en redovisning av hur en filialverksamhet i Rågsvedsområdet ska anordnas, såväl gällande lokalisering, bemanning och regelbundna öppettider." På enklare svenska betyder det att ungdomsmottagningarna i Rågved, Dalen och Kärrtorp läggs ner och ersätts med en mottagning vid Gullmarsplan, med filial i Rågsved - som vi i beslutande stund varken vet var den ska ligga, hur många som ska jobba där och hur ofta den ska vara öppen.

Beslutet om "samlokalisering" ska jämföras med ett pressmeddelande 1 juni 2007 "Ungdomsmottagningarna i Rågsved och Dalen blir kvar" från dåvarande nämndordföranden, Henrik G Ehrenberg, kd: "Vi vill vara extra tydliga både mot vår egen personal, ungdomarna och landstinget om att stadsdelen vill ha kvar våra två mottagningar ... Vi har en tillräckligt stor stadsdel och tillräckligt många ungdomar för att kunna hålla oss med två ungdomsmottagning-ar". I pressmeddelandet citeras Marie Ljungberg-Schött, m politiskt ansvarig på landstinget - "Hon är lika tydlig som vi. Ungdomsmottagningen i Rågsved ska vara kvar".

Av löftet om bevarade ungdomsmottagningar i Rågsved och Dalen bidde i bästa fall en halv tumme ... Rågsved får någon form av lättvariant på ungdomsmottagning och Dalen blir helt utan. Detta grava löftesbrott bekymrade inte alls majoriteten i stadsdelsnämnden när vi debatterade frågan. Istället kritiserades oppositionens flygblad för att vara felaktigt och för att skrämma upp människor - i själva verket är det majoritetens politik som är felaktig och skrämmande.

Faktum är att man klubbar igenom nedläggningarna och centraliseringen precis som vi skriver i flygbladet. Arbetet med hedersrelaterat liv på Rågsveds ungdomsmottagning läggs ner helt när mottagningen upphör. Vilket arbete som ska bedrivas i den tänkta filialen eller vid Gullmarsplan vet vi inte men vi vet att det inte kan bli likvärdigt med ett arbete som bedrivs vid en fullvärdig ungdomsmottagning. Självfallet blir tillgängligheten i timmar mindre med en filial än med en egen ungdomsmottagning. Varför lägga ned något som fungerar för att ersätta med något okänt?

Självfallet blir också tillgängligheten mindre för undomar i Vantör och Dalen när de måste åka tunnelbana till Gullmarsplan istället för att kunna gå till en mottagning i närområdet. Risken finns att det blir färre besök och ökad ohälsa enligt den erfarna personalens kunskap.

När även ungdomsmottagningarna centraliseras förstärks det redan minskade samarbetet mellan skolorna och socialtjänsten, som blivit en följd av både det fria skolvalet och centraliseringen av skolorna och våra två tidigare stadsdelsnämnder i Enskede-Årsta respektive Vantör. Närheten går förlorad med denna centralistiska högerpolitik.

Om det är så att man nu plötsligt kan få fram en filial i Rågsved som uppfyller tillgänglighetskrav för funktionsnedsatta personer - när centraliseringen av ungdomsmottagningarna snart är ett faktum - men inte har kunnat få fram en ny lokal eller tillgänglighetsanpassat den befintliga ungdomsmottagningen i Rågsved på flera år, ja då måste vän av ordning undra om det inte har gått prestige från någon part att till varje pris lägga ned ungdomsmottagningen i Rågsved!



Inga kommentarer: