torsdag 16 oktober 2008

Icke godkänt!

Målet om Stockholm som världens mest tillgängliga huvudstad är en stolt och viktig paroll som partierna varit överens om i snart tio år. 100 mnkr per år har avsatts för att göra staden tillgänglig och demokratisk.

Pengarna räcker dock inte. Det finns stora behov för att göra stadens egna fastigheter tillgängliga, stadens skolor och inte minst stadsdelsnämndernas lokaler för öppna möten. Även den som hör dåligt eller inte alls, den som går dåligt eller inte alls har rätt att göra sin demokratiska röst hörd!

I budgetdebatten idag var det tyvärr väldigt tyst om tillgängligheten. Sanningen är att det borgerliga styret har begravt både frågan om kriterier för att mäta om staden når målet och frågan om en central samordning av tillgänglighetsarbetet i en byrålåda i det moderatstyrda stadsledningskontoret.

Maria Hannäs (v) gav med rätta den borgerliga politiken klart underbetyg. Kommunstyrelsens handikappråd får i princip upprepa samma kritik de hade på årets borgerliga budget även på nästa års upplaga!

Vänsterpartiet tar tillgängligheten på större allvar och har 10 mnkr mer än borgarna i fastighetsnämndens investeringsbudget och 50 mnkr i vår Rättvise- och demokratimiljard för ökad tillgänglighet ur barn- kvinno- och demokratiperspektiv. Vi har också 1 mnkr för att kommunstyrelsen ska kunna ta sitt ansvar för en central samordning av tillgänglighetsarbetet.

Konstigt egentligen att högerstyret inte vill samordna tillgänglighetsarbetet då de vill centralisera så mycket annat ... Synd bara att det är två år innan vi kan komma till makten, och börja genomföra vår politik!

Inga kommentarer: