lördag 11 oktober 2008

Att bygga broar

I helgen har det varit europeisk storstadskonferens i Årsta Folkets Hus. Jag lyssnade intresserat på holländarna från socialistiska partiet SP, som framhöll lyssnande före docerande och vikten av att analysera problemen som driver folk i händerna på främlingsfientliga partier utan att för den skull hålla med om lösningarna.

SP:arna pratade om hur viktigt det är att folk inser att det faktiskt går att förändra även om man inte har formell makt eller om man är i opposition. Folk måste få känna hopp, annars går man under. I Rotterdam har man exempelvis lyckats stoppa rivningar av hus som skulle ge plats för lyxbyggen, men där folk faktiskt ville bo kvar. Jämförelser med Husby ligger nära!

Andra synpunkter från SP-arna var att tala så att folk förstår, vilket jag givetvis håller med om. Däremot är min fundering att den som behöver säga något sådant förmodligen själv tillhör den utbildade klassen, som har lärt sig de orden som är så speciella att annat folk inte känner igen sig när orden uttalas.

Inte heller SP har nått folk i de fattigaste stadsdelarna, trots att de arbetar med så utåtriktade och aktionsinriktade metoder. Det var befriande att höra hur ärliga dessa politiker var, de talade om att tålmodigt arbeta för att bygga broar snarare än att vidga klyftor, vilket är en mycket god utgångspunkt!

2 kommentarer:

Emma sa...

Kikande in här lite bara:)

Rosa sa...

Kul att du tittar in. Hoppas du hittar nåt läsvärt.