lördag 15 mars 2008

Verkligheten tränger sig på ...

Det är inte roligt att vara vänsterpartist i dessa dagar då vi lever farligt nära gränsen för att vara kvar i riksdagen. I sista mätningen låg vänsterpartiet bara på dryga tre procent medan miljöpartiet gått framåt till uppåt sju procent och socialdemokraterna var kvar klart över 40 procent.

Min åsikt är att strategerna i ett parti som måste starta kampanjer för att Fråga folket och Knacka dörr - klassiskt folkrörelsearbete - lever i en glaskupa långt från verkligheten. Jag förvånas inte över att moderaterna har sådana kampanjer för att klara sig kvar vid makten, men jag förvånas över att vänsterpartiet måste göra det.

Många av oss gräsrötter i partiet bor - kors i taket - i hyresrätter mitt bland folket och pratar med folket varje dag. Vi behöver inte knacka dörr för att fråga folket vad folket tycker. Det får vi veta när vi frågar oss själva hur vårt bostadsområde ser ut, när vi träffas i tvättstugan, trappuppgången, affären eller på bussen. När vi möter människor i föreningslivet i vårt eget område.

Vi finns men vi är för få. Eller så hörs vi inte till maktens korridorer i vårt eget parti. Det räcker uppenbarligen inte att knoga lokalt i partiföreningen eller stadsdelsnämnden eller facket eller i folkets hus. Vänsterpartiet måste få in mer av folk som själva lever i verkligheten på centrala positioner i partiet - i partistyrelsen, programkommissionen och så vidare.

Det är snart kongress - där har vi möjligheten. Vi måste höja våra röster för att höras - i vårt eget parti!

Inga kommentarer: